ESPAIS PATRIMONIALS

Església Romànica de Sant Pere i la Santa Creu

Els primers documents escrits que ens parlen de Masquefa fan referència a l’existència d’un castell que protegia i custodiava els camins que avui envolten Masquefa. Durant el transcurs dels segles, el dit castell va desaparèixer del mapa, segons alguns, deixant com a únic signe de la seva existència l’església romànica que avui s’alça damunt d’un dels singles que rodegen la Vila.

L’església, coneguda popularment com a Cementiri Vell, va ser construïda a cavall entre els segles XIII i XIV, esdevenint un exemple del romànic llombard tardà. És, a més, l’indret de la Vila on s’hi celebren tot un conjunt d’aplecs populars durant l’any.

Veure Mapa
Carrer Major i antic traçat del Camí Ral

La Vila de Masquefa no s’estructura al voltant d’una plaça, com acostuma a ser habitual. El centre de la Vila és, en canvi, un carrer, eix vertebrador de l’urbanisme del poble des de temps immemorials.

Va ser a les lleres de l’antic Camí Ral que unia Barcelona amb l’interior on van construir-se les primeres llars que conformaren els nuclis de Masquefa i La Beguda. Avui dia, al llarg dels traçat del carrer és on es localitzen els edificis més antics del poble: antigues cases de pagès, esglésies i torres senyorials de principis del segle XX.

Veure Mapa
La Fàbrica Rogelio Rojo

Res ha canviat tant la vida dels masquefins com l’arribada de la fàbrica metal·lúrgica Rogelio Rojo a principis dels anys vint dels segle passat. La Fàbrica, com és popularment coneguda, va esdevenir un element fonamental en la reconversió de l’economia agrícola a la industrial.

Aturant definitivament la seva activitat fabril a principis d’aquest segle XXI, l’edifici va ser adquirit pel consistori de la Vila, reconvertint-lo en espais per a l’ús ciutadà.

Més informació Veure Mapa
Capella del Roser

L’any 1600, un ric clergue de l’església de Santa Maria del Mar de Barcelona va decidir expiar els seus pecats pagant la construcció d’una capella per als masquefins. D’aquesta manera s’edificà la Capella del Roser a Masquefa, a la llera del Camí Ral i davant del que avui és la Casa de la Vila.

Avui cedida a l’Ajuntament, la petita i bucòlica capella ha estat habilitada per a la realització d’exposicions i la celebració de concerts.

Veure Mapa
Església de Sant Pere

Durant els anys vint del segle XX, immediatament després de l’establiment de la Fàbrica Rogelio Rojo a Masquefa, va iniciar-se la construcció de l’Església de Sant Pere de Masquefa, d’estil arquitectònic mimètic al del conjunt fabril.

El temple, doncs, juntament amb la Fàbrica, esdevenen els dos símbols més paradigmàtics dels profunds canvis que visqué el municipi durant la segona dècada del segle passat.

Avui, l’església és la parròquia de la Vila, on s’hi celebren regularment les litúrgies.

Masos i masies

A part dels nuclis de poblament més antics, situats a les lleres de l’antic Camí Ral, Al terme municipal de Masquefa s’hi localitzen una munió de masos i masies disperses.

Podem cercar l’origen d’aquestes cases pairals en les riques explotacions de vi que omplien aquest racó de la Península des de l’Antiguitat.

Als anys seixanta del segle passat, al voltant d’aquestes antigues masies van edificar-se tot un conjunt d’urbanitzacions que satisfeien la creixent demanda d’habitatge de segona residència. Avui dia, les urbanitzacions de Masquefa aglutinen una part important dels habitants del terme municipal.

Mapa del Patrimoni
Centre d’Interpretació de La Fàbrica

Podeu conèixer el passat industrial de Masquefa al Centre d’Interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo.

L’espai museïtzat s’obre al públic durant les festivitats importants de la vila, per a
visites concertades i en el marc de les visites guiades.

Veure Mapa

FESTES

Festa Major

La Festa Major de Masquefa (22 de juliol) antigament es celebrava per Sant Pere (29 dejuny), en honor al patró més antic de la Vila. Degut a què per aquelles dates molts
pagesos havien de treballar al camp, a finals del segle XIX la festa va traslladar-se a la diada de Santa Magdalena (santa representada a Masquefa en diversos llocs). La Festa conserva elements tradicionals i populars, a l’uníson que incorpora elements innovadors i nous formats.

Festa Major Petita

Festa Major Petita es celebra el 15 de maig, diada de Sant Isidre. La festa dura tres dies, coincidint amb cap de setmana, perquè l’afluència de la gent sigui el més nombrosa possible. És una festa que manté elements tradicionals i populars, com és el Sopar de Faves i l’elecció de les faves d’argent, així com el Ball de la Garlanda.

Festa del Raïm

Se celebra la segona setmana del mes de setembre. Consisteix en la portada del raïm de la vinya amb els carros i cavalls pels carrers de la Vila, i la tradicional trepitjada del raïm a la plaça de l’Estació. La festa també conté activitats relacionades amb el món del vi i la pagesia, com el concurs de tast de vi, la mostra d’oficis relacionats amb les feines del camp i exposicions. Recentment s’ha promocionat aquesta festa amb la Fira de Tastets de vi, cava, pa, pastissos, embotits i gastronomia local. La recuperació, el manteniment i la dinamització d’aquesta festa s’han convertit en objectius prioritaris per a preservar la identitat pròpia d’un poble pagès des dels seus orígens.

Festa de San Eloi

Es celebra el dia 1 de desembre amb motiu de la festivitat de Sant Eloi, patró de la metal·lúrgica. Amb aquesta festa recuperada, Masquefa recorda els seus orígens industrials a l’entorn de La Fàbrica Rogelio Rojo. S’hi celebren activitats i actuacions durant tot un cap de setmana, s’emplaça un mercat amb artesans i s’obre el Centre d’Interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo.

Aplec al Cementiri Vell

Aplec popular que se celebra anualment, cada dilluns de Pasqua, a l’antiga església romànica de Sant Pere i la Santa Creu, coneguda popularment com a Cementiri Vell. Tradicionalment s’hi ballen sardanes, s’hi dina, i es celebra una missa a l’església.

SEGUICI FESTIU DE MASQUEFA

Colla de Ball de Bastons de Masquefa

El ball de bastons és una tradició que es practica des d’antic a la Vila de Masquefa. Al llarg del segle XX la Colla ha viscut alts i baixos, com ara la dissolució de l’any 1936, a causa de la Guerra Civil. El 22 de juliol de 1979, per primera vegada a la història de Masquefa, les dones van ballar bastons en un acte públic de Festa Major. La Colla, a més, ha tingut l’oportunitat de ballar fora de Catalunya, a Madrid, Lisboa, Romania i Palestina, difonent la tradició del ball de bastons més enllà de les nostres fronteres.

Colla de Geganters i Grallers de Masquefa

La Colla de Geganters i Grallers de Masquefa va néixer l’any 1987. Des de la creació de l’entitat, el seu objectiu ha estat treballar per mantenir ben viu el fet geganter a Masquefa. Gràcies als esforços de la Colla, l’any 2012 Masquefa va ser escollida la XXVII Ciutat Gegantera de Catalunya.
Al llarg de tots aquests anys, per la Colla, han passat molts masquefins. Avui en dia, la formem una setantena de membres d’edats compreses entre 3 i 80 anys.

webs.gegants.cat/masquefa/

Colla de Diables Pixafocs i Cagaspurnes

La colla va iniciar l’activitat el 1994, impulsada per “L’Alzinar, Societat Recreativa i Cultural”. Vestits amb la seva diabòlica indumentària, i equipats amb forques fumejants, els Pixafocs i Cagaspurnes animen les principals festes de la Vila amb la seva espectacular pluja de foc i ritme. L’any 2001 va néixer el drac Bufut, que acompanya a la Colla en cercaviles i correfocs.
La secció infantil va viure el seu bateig per la Festa Major del 2012. La Colla Infantil de Diables de Masquefa va aprofitar la Festa Major Petita del 2017 per presentar en societat les noves bèsties infantils de la Vila: una guineu, un falcó i un llangardaix.

Mapa del patrimoni

El següent enllaç us conduirà a un mapa on s’hi asssenyalen, distribuïts per tipologies, els elements patrimonials del terme municipal de Masquefa.

Mapa del Patrimoni